sunnuntai 1. maaliskuuta 2020

Omegawave mittaukset osa 4

Viimeisessä osassa käsittelen tietenkin viimeiset mittaukset mitä mittarista saa, kun etenee järjestyksessa applikaation analyysit. 

Metabolisen systeemin toiminna taso - energia aineenvaihdunnan tehokkuustaso tiettynä ajankohtana vastauksena harjoituskuormille

Omegawave käyttää monimutkaista EKG:n amplituditaajuusanalyysiä arvioidakseen metabolisen järjestelmän valmiutta tuleviin kuormiin. Tämä todistetusti luotettava menetelmä mahdollistaa aineenvaihduntajärjestelmän sopeutumisten tarkat mittaukset.

Metabolisen järjestelmän toimintatila arvioidaan seuraavien indikaattorien perusteella:

Meikäläisen MRI. olen saanut nostettua lukemaa nyt eli vissiin treeni puree ja sen kyllä huomaa
 
Metabolinen reaktioindeksi - heijastaa aineenvaihduntajärjestelmän yleistä tehokkuutta ja koordinaatiota suunniteltujen harjoittelukuormituksen tukemiseksi mitattuna pidempinä ajanjaksoina.

Metabolinen reaktioindeksi (MRI) kuvaa kaikkea energian saannin aerobisten ja anaerobisten mekanismien yleistä metabolista kapasiteettia kaikenlaisen fyysisen rasituksen tukemiseksi. MRI (levossa mitattuna) kuvastaa kaikkien energiamekanismien koordinoinnin ja johdonmukaisuuden tasoa treenin toteuttamiseksi.

Tämäkin lukema on vähän noussut
 
Aerobinen valmius - heijastaa aerobisen metaboliikan nykytilaa ja kykyä suorittaa aerobista työtä harjoittelussa.

Aerobisen luonteen harjoittelukuormituksille on ominaista pitkä rasituskesto suurilla tai kohtalaisilla tehonkulutuksilla, joiden aikana kehon polttoaineena ovat pääasiassa aerobiset energialähteet. Kestävyysharjoitteluun (kuten 5km tai 1,5 km uiminen) aerobinen järjestelmä tuottaa vähintään 70% tarvittavasta energiasta. Aerobiset energialähteet ovat perustana kestävyyden kehittämiselle ja heijastavat kykyä vastustaa stressiä ja väsymystä samalla kun lisäävät sopeutumisvarantoja.
 
Tässä on aina isoja vaihteluita. Saattaa johtua siitä, että tulee tehtyä vähän vähemmän.
 
Anaerobinen valmius - heijastaa anaerobisen aineenvaihdunnan nykytilaa ja kykyä suorittaa anaerobinen työ harjoittelussa.

Anaerobisen luonteen harjoittelukuormituksille on tunnusomaista fyysiset harjoitukset, joissa anaerobisten glykolyyttisten prosessien osuus energiansaannista on yli 60% (esimerkiksi 100-800m tapahtumia yleisurheilussa). Sekoitettuja anaerobisia-aerobisia kuormituksia pidetään harjoituksina, joissa anaerobiset ja aerobiset prosessit edistävät suunnilleen yhtä suurta määrää (esimerkiksi 1-3 km: n juoksua). Anerobinen valmius heijastaa myös anaerobisen energiansyöttöjärjestelmän kykyä kompensoida aerobikojärjestelmän energiantuotannon riittämättömyyttä rasittava lihaksen työ.
 
Tässä oli sitten tämä katsaus Omegawaven tarjoamaan dataan. Paljon on kaikkea ja en ole ehkä ihan paras selittämäänkään sitä auki, mutta itselleni laite on tuonut paljon ja näen siinä kehitykseni, koska olen käyttänyt sitä päivittäin niin monta vuotta. 
 
Alkuun oli vähän vaikea ymmärtää mitä kaikki nämä tarkoittivat, mutta vähitellen alkoi hahmottumaan kokonaiskuva. Pystyn ennakoimaan nykyään aika hyvin päivän fiilistä ja en ihmettele, jos treenissä tuntuu vähän tahmealta tai päinvastoin. 
 
Jos herää kysymyksiä vastaan niihin mielelläni ihan mitä kautta haluaakaan ne esittää :)
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti